Składniki
- 250 g mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 5 jajek
- masło lub margaryna
- 180 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka mleka
- około 300 g bakalii – mieszanki
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Wymieszaj bakalie z 1-2 łyżkami mąki (jeżeli bakalie są dość duże, pokój je) i odstaw na bok.
Wymieszaj sodę z mlekiem.
Do miękkiej margaryny lub masła dodaj cukier i utrzyj na najwyższych obrotach na jasną masę. Dodaj następnie pojedynczo, wcześniej rozdzielone od białek żółtka i dokładnie wymieszaj.
Dodaj stopniowo mąkę do otrzymanej masy.
Ubij białka na sztywną pianę a następnie dodaj je do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając. Na końcu dodaj delikatnie rozpuszczoną w mleku sodę bakalie.
Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej keksówki (dł. 30 cm). Piecz w temperaturze 180°C przez 60 minut. Smacznego!
W połowie pieczenia można naciąć ciasto, aby zapobiec nierównomiernemu pękaniu.