Składniki
- 400 g Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 500g puree z dyni
- 130 g masła
- 200 g cukru
- 5 jajek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przyrządzenia babeczek potrzebujesz także papilotek do babeczek i opcjonalnie dużej formy na muffiny.
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przekrój dynię i połóż na blasze. Pamiętając o tym, że dynia powinna znajdować się skórą do dołu. W ten sposób dynię piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę lub do czasu, gdy zauważysz że dynia w środku zrobiła się już miękka. Następnie usuń pestki i łyżką wydłub miąższ z dyni, a następnie miksuj go do uzyskania konsystencji puree.
Zanim przystąpisz do pracy pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Puree z dyni zmieszaj z masłem i cukrem, następnie lekko podgrzej do roztopienia masła i wymieszaj. Masę pozostaw do wystygnięcia.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wsyp do miski. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do miski z mąką i proszkiem. Do tej samej miski dodaj także przestudzoną masę dyniową. Miksuj do połączenia się składników. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Pianę dodaj do ciasta i lekko mieszaj łyżką lub szpatułą do momentu połączenia się składników.
Wlej ciasto do papilotek.
Babeczki piecz w pikarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni