Składniki
SUCHE:
- 1,5 szklanki Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki sody
- ½ łyżeczki soli morskiej
MOKRE:
- ¾ szklanki puree z dyni
- ¼ szklanki oleju
- ½ drobno posiekanej czekolady
- 3/4 szklanki cukru lub innej substancji słodzącej (np. miód, ksylitol)
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
PUREE Z DYNI
Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przekrój dynię i połóż na blasze. Pamiętając o tym, że dynia powinna znajdować się skórą do dołu. W ten sposób dynię piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę lub do czasu, gdy zauważysz że dynia w środku zrobiła się już miękka. Następnie usuń pestki i łyżką wydłub miąższ z dyni, a następnie miksuj go do uzyskania konsystencji puree.
Przygotuj dwie miski.
W jednej wymieszaj składniki suche. Natomiast w drugiej połącz składniki mokre (puree dodaj na samym końcu), a następnie ponownie wszystko wymieszaj.
Na koniec połącz składniki suche z tymi mokrymi. Wymieszaj wszystko używając szpatuły cukierniczej lub drewnianej łyżki. Mieszaj krótko. Jak tylko składniki się połączą, dodaj czekoladę i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.
Przy pomocy łyżki nakładaj ciasto na blachę wyłożoną paaapierem do pieczenia. Kiedy całe ciasto będzie wyłożone, wsuń blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 12-14 minut.
Ciastka najlepiej smakują na ciepło i idealnie sprawdzają się podczas jesiennej aury.