Składniki
CIASTO
- 0,5 kg Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
NADZIENIE:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2-4 łyżki płynnego miodu
- 250 g gorzkiej czekolady
- 60 g zimnego masła
POLEWA (opcjonalnie)
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 1 łyżka śmietany
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
CIASTO
Mleko delikatnie podgrzej i dodaj do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i pozostaw na wyłączonym ale wciąż ciepłym palniku, pod przykryciem na około 15 minut (do czasu spienienia drożdży). Mąkę przesiej do bardzo dużej miski (im większa, tym ciasto będzie w niej lepiej rosło), dodaj sól i cukier waniliowy. Żółtka i jajko utrzyj z 2 łyżkami cukru na puszystą pianę. Do miski z mąką wlej wyrośnięte drożdże i delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie dodaj ubite jajka i znowu wymieszaj. Całość dokładnie wyrób ręcznie przez około 15 minut. Na wypadek gdyby ciasto było zbyt gęste, możesz dodać do 3 łyżek ciepłego mleka. Ciasto jest gotowe gdy swobodnie odstaje od dłoni. Do gotowego, wyrobionego ciasta dodaj spirytus oraz roztopione wcześniej i ostudzone masło. Wygnieć do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłym miejscu (np. przy kuchence lub grzejniku) na minimum 1 godzinę. Blat/stolnicę posyp mąką, wyłóż na niego ciasto i rozwałkuj je na placek o grubości 2 cm. Z pomocą ostrej szklanki wytnij kółka. A z pomocą malutkiego kieliszka wytnij środek w krążkach. Resztki ciasta zbierz, zagnieć i ponownie rozwałkuj aby wylepić kolejne krążki. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania ciasta. Gotowe krążki z dziurkami równomiernie rozłóż na stolnicy, przykryj ściereczką i poczekaj minimum 30 minut do wyrośnięcia. W połowie wyrastania, rozgrzej olej w szerokim garnku do temperatury 180 stopni. Pączki z dziurką wkładaj partiami i smaż po 2 minuty z każdej strony. Pilnuj aby nie zarumieniły się zbyt szybko. Wykładając donaty wyłóż je na ręcznik papierowy i przystąp do smażenia kolejnej partii.
NADZIENIE
W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Czekoladę połam do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło. W rondelku podgrzej śmietanę i miód. Kiedy śmietana będzie bliska zagotowania, zalej nią czekoladę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Odstaw do przestudzenia. Czekoladowe nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego z długą końcówką i nadziej nim jeszcze ciepłe pączki.
POLEWA
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Przełóż do naczynia, które wstawisz w inne naczynie wypełnione wrzącą wodą. Rozpuść czekoladę i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Upieczone ciastka oblej polewą.
Smacznego! ?