Składniki
- 100 g biszkoptów Polskie Młyny
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany 30 %
- 4- 5 łyżek cukru pudru
- 500 g truskawek
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Umyte i obrane z szypułek truskawki kroimy na małe kawałki.
Biszkopty łamiemy w dłoniach na mniejsze cząstki i wrzucamy do miski.
Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy.
W pucharkach, szklanych miseczkach lub szklankach układamy poszczegółne warstwy deseru. Na dnie po kilka sztuk połamanych biszkoptów, następnie na ciastkach umieszczamy część pokrojonych truskawek, masę z serka mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wierzch owoców, czynność tę powtarzamy do wyczerpania się składników w zależności od wysokości szklanek lub pucharków.
Gotowy deser przechowujemy w lodówce.