Składniki
- 175 g mąki pszennej Szymanowskiej (typ 480)
- 25 g cukru pudru
- 100 g masła, schłodzonego
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Dodatkowo:
Płatki migdałów, orzechy
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Zmieszać mąkę z cukrem pudrem, masłem, śmietaną i żółtkiem. Otrzymaną masę formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po określonym czasie wyjąć ciasto i rozwałkować je na grubość 3-4 mm. Nadać masie pożądany kształt (jajka, okrągły). Ciasto położyć na papier do pieczenia i przenieść na blachę. Z pozostałego ciasto można uformować wałeczki, a następnie przykleić je do zewnętrznych brzegów ciasta. Całość schować do lodówki na 3-60 minut. Po tym czasie przenieść do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 ºC, wato wcześniej ponakłuwać ciasto widelcem.
Sos czekoladowy mleczny:
- 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, wymieszać.
Na wystudzone ciasto wylać wcześniej przygotowany sos czekoladowy i rozprowadzić po powierzchni. Na koniec można udekorować Mazurka w dowolny sposób.