Ciasto kruche z gruszkami

Składniki

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 żółtka,
  • 200 g margaryny
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 kg gruszek

Do dekoracji:

  • cynamon,
  • cukier do posypania,
  • 25 g miękkiego masła.

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, żółtka, masło, proszek do pieczenia oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Następnie smarujemy brytfankę masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części, większą z nich przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię. Gruszki kroimy w plasterki i układamy je na cieście, posypujemy brązowym cukrem, cynamonem oraz wiórkami masła. Z pozostałego ciasta formujemy warkocz, którym ozdabiamy brzegi. Pieczemy na złoty kolor przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii