Składniki
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 4 żółtka,
- 200 g margaryny
- opakowanie cukru waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 kg gruszek
Do dekoracji:
- cynamon,
- cukier do posypania,
- 25 g miękkiego masła.
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, żółtka, masło, proszek do pieczenia oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Następnie smarujemy brytfankę masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części, większą z nich przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię. Gruszki kroimy w plasterki i układamy je na cieście, posypujemy brązowym cukrem, cynamonem oraz wiórkami masła. Z pozostałego ciasta formujemy warkocz, którym ozdabiamy brzegi. Pieczemy na złoty kolor przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.