Składniki
CIASTO:
- 170 g mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 100 g cukru
- 150 g margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 ml jogurtu naturalnego
PONCZ:
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 50 ml likieru kawowego
- łyżka cukru
MASA CAPPUCCINO:
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 10 g żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 60 g kawy cappuccino
- serek mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Rozpuść margarynę i poczekaj aż ostygnie. Wymieszaj ją z jogurtem i rozbitymi jajkami. Wymieszaj mąkę z kakao, sodą oraz cukrem. Przelej płynne składniki do sypkich i dokładnie wymieszaj mikserem. Przelej ciasto do formy o wymiarze 20 x 20 cm i wstaw do piekarnika na 25 min. na 180 stopni. Gdy ostygnie, przekrój je na pół.
Rozpuść w szklance gorącej wody kawę i wymieszaj ją z cukrem i likierem.
Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuść ją w kąpieli wodnej i poczekaj aż ostygnie. Śmietankę ubij na sztywno dodając cukier puder. Serek mascarpone zmiksuj z cappuccino, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.
Weź jedną część biszkoptu, pokrop ją ponczem i połóż połowę masy cappuccino. Podobnie zrób z drugą częścią. Na wierzch możesz położyć startą czekoladę, aby udekorować ciasto.
Włóż do lodówki na kilka godzin. Smacznego!