Chleb szpinakowy

Składniki

  • 3,5 szklanki Mąki Szymanowskiej Chlebowej typ750
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • Szczypta soli
  • 150 g świeżego szpinaku

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Szpinak umyj a następnie zblenduj z mlekiem. Do „zielonego” mleka dodajemy drożdże, sól oraz mąkę. Wyrabiamy razem na gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Następnie przekładamy ciasto na chleb do keksówki i ponownie odstawiamy pod przykryciem na 45 minut. Wyrośnięty chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Chleb studzimy na kratce.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii