Składniki
- 330 gram Mąki Szymanowskiej Chlebowej typ750
- 130 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- Łyżeczka cukru
- 1 jajko rozmiar L
- 40 ml oleju
- Szczypta soli
- 4 łyżeczki sezamu do posypania bułek
- Jajko i mleko do posmarowania bułek
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, wbij jedno duże jajko i dodaj olej. Mleko pogrzej dodaj do niego cukier, drożdże i dokładnie wymieszaj. Bułki nie wymagają wcześniejszego rozczynu, więc od razu wlej mleko z rozpuszczonymi drożdżami do miski z resztą składników. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Miskę z ciastem pod bułeczki przenieś pod mikser z hakami. Ciasto wyrabiaj minimum 10 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 60 minut. Po tym czasie uformuj kulki i poukładaj na blaszce. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia około 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem rozmieszanym z jajkiem i posyp sezamem. Piecz w temperaturze 180 stopni z funkcją góra dół przez 20 minut. Smacznego!