Składniki
Ciasto biszkoptowe:
- 5 jajek
- 150 g cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej Szymanowskiej Polskie Młyny
- 50 g kakao
Krem śmietanowy:
- 300 g śmietanki 30%
- 250 g sera mascarpone
- 3 czubate łyżki drobnego cukru
- 30 g kakao
Mus malinowy:
- 500 g malin
- 100 g cukru
- 150 ml wody
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 70 ml soku cytrynowego połączonego z wodą
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Dwukrotnie przesiewamy mąkę oraz kakao, tak, aby maksymalnie napowietrzyć składniku suche.
Oddzielamy żółtka od białek. W osobnym naczyniu ubijamy z tych ostatnich sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy małymi partiami cukier, ubijając masę po każdej łyżce. Kiedy osiągniemy konsystencję masy na bezy, do białek dodajemy po kolei żółtka. Całość nadal ubijamy. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki. Delikatnie mieszamy ciasto. Ważne, aby nie używać do tego miksera. Ciasto wyrośnie w sposób optymalny, jeśli połączymy składniki przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki.
Ciasto delikatnie umieszczamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównujemy całość. Pieczemy w temperaturze 160 stopni do suchego patyczka. Staramy się nie otwierać piekarnika, aby biszkopt nie opadł.
Gorące ciasto wyjmujemy z pieca i upuszczamy (w tortownicy) na podłogę z wysokości około 40 cm. Studzimy w temperaturze pokojowej, boki biszkoptu oddzielamy nożykiem dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Krem śmietanowy:
Śmietankę, serek mascarpone oraz cukier przekładamy do wysokiego naczynia i wkładamy do lodówki. Po 1,5 godziny chłodzenia wyjmujemy naczynie z lodówki i od razu rozpoczynamy ubijanie. Przez 20 sekund miksujemy na najniższych obrotach. Po chwili, stopniowo zwiększamy obroty aż do osiągnięcia największej mocy. Ubijamy około dwie minuty. Gotowa masa po nałożeniu na palec powinna nie zmieniać kształtu.
Z masy mascarpone przekładamy do osobnego naczynia 1/3 i łączymy je z kakao. Obie części masy po ubiciu od razu przekładamy do lodówki.
Mus malinowy:
Maliny blendujemy. Łączymy z 50 ml wody oraz cukrem. Calość doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie łączymy ze sobą skrobię ziemniaczaną oraz wodę. Do gotujących się malin wlewamy powstałą mieszankę i gotujemy do uzyskania konsystencji kisielu. Całość studzimy oraz miksujemy mikserem do uzyskania konsystencji gęstego, ale aksamitnego musu.
Blaty nasączamy sokiem cytrynowym. Na pierwszy blat nakładamy 2/3 kremu śmietanowego (jasną część) i przykrywamy kolejnym blatem, na który nakładamy warstwę musu malinowego. Ciasto przykrywamy ostatnim z blatów, którego wierzch oraz boki ozdabiamy kremem kakaowym.
Wypiek chłodzimy w lodówce przez około 2 godziny.
Smacznego!