Składniki
- 125 g masła
- 125g miękkiego masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 2 średniej wielkości jajka
- 1 1/4 szkl. Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. mleka
- 1-1.5 szkl borówek lub jagód
- Papierowe papilotki do ciasta
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do ok. 160 stopni. Masło połącz z cukrem i cukrem waniliowym i utrzyj używając do tego miksera, do momentu aż uzyskasz puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i ubijaj kilka minut. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując jednocześnie dolewaj powoli mleko.
Do formy muffinkowej włoż papierowe papilotki. Każdą z nich wypełnij do ok. 3/4 wysokości ciastem. Powinno wystarczyć go na 12 muffinek. Do każdej z muffinek powciskaj borówki lub jagody (ilośc owoców zależy od preferencji). Następnie wstaw do pieca i piecz ok. 15min.
Wedle uznania gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.