Składniki
- 1 szklanka mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 125 g masła
- 1,5 łyżeczki proszku do
- 2 jajek
- około 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
- około 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g czekolady (mlecznej)
- 1-2 opakowania polewy czekoladowej
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Utrzyj dokładnie masło z cukrem. Dodaj następnie jajka, a po wymieszaniu, pozostałe składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, ekstrakt z wanilii, posiekane orzechy laskowe. Teraz wszystko należy wymieszać za pomocą szpatułki, aż do całkowitego połączenia składników. Na końcu dodaj posiekaną czekoladę.
Ustaw na blasze foremki na babeczki i wlej do nich ciasto do 3/4 wysokości.
Piecz przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu odstaw babeczki do wystudzenia a następnie polej je czekoladą i ozdób według uznania np. całymi orzechami laskowymi.