Składniki
- 225g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 125g cukru
- 2 jajka
- 100g oleju rzepakowego Olej Polski
- 130g Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pistacje (do dekoracji)
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Rozmrażamy szpinak i odciskamy wodę, która pozostała po rozmrożeniu. W osobnej misce ubijamy na puszystą i białą masę jaja i cukier. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo olej oraz przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto łączymy z odciśniętym szpinakiem i mieszamy całość delikatnie. Do przygotowanych wcześniej foremek na muffinki, wkładamy ciasto szpinakowe do połowy wysokości foremki. Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Studzimy babeczki na kratce cukierniczej. Czubki babeczek odkrawamy tak, aby uzyskać płaską, równą powierzchnię. Ciasto z wierzchołków kruszymy. Babeczki dekorujemy pokruszonym ciastem i pokrojonymi pistacjami. Smacznego!