Składniki
- 100 g masła
- 300 g czekolady
- 1 szklanka Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 140 g cukru
- 1 jajko
- 60 ml mleka
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Masło kroimy w kostkę i zostawiamy w misce w temperaturze pokojowej. Czekoladę łamiemy i dodatkowo kroimy ją na mniejsze części. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy sól i kakao, dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy masło z dodatkiem cukru, dodajemy kolejno: jajko, sypkie składniki, mleko.
Na koniec dodajemy posiekana czekoladę, masę mieszamy delikatnie łyżką.
Formujemy ciasteczka i układamy je na uprzednio przygotowanej blaszce. Musimy pamiętać o zachowaniu kilkucentymetrowych odstępów między ciasteczkami, aby podczas pieczenia się nie skleiły.
Ciasteczka pieczemy przez około 13-14 minut.
Smacznego!