Pierogi

Pierogi z soczewicą

Soczewicę opłucz w zimnej wodzie a następnie zaparz. Potrzebne ci będzie do tego 1,5 szklanki wrzątku. Zaparzoną soczewicę należy odstawić do momentu aż napęcznieje. Następnie gotuj ją razem...

Pierogi z serem

Na stolnicę przesiewamy mąkę i sól. W suchych składnikach tworzymy lekkie wgłębienie, do którego stopniowo wlewamy wodę. Ciasto wygniatamy przez 12 minut, stale podsypując stolnicę mąką...

Pieczone pierogi ze szpinakiem

Do przygotowania farszu cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeśli używamy świeżego szpinaku to myjemy go i szatkujemy na drobno. Mrożonego możemy użyć od razu. Nastawić olej na patelni i podsmażyć cebulę...

Pierogi z kapustą i grzybami

Do przygotowania farszu gotować suszone grzyby w niewielkiej ilości wody, aż zmiękną (ok. 1 szklanka wody). Odcedzić, zachowując wodę i posiekać drobno. Cebulę zeszklić na oliwie. Kapustę odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna to...

Ciasto na pierogi

Mąkę przesiać do miski i dodać soli. Do zagotowanej wody włożyć masło i roztopić. Kolejno, stopniowo wlewać je do mąki jednocześnie mieszając. Dodać jajko i dokładnie wymieszać...

Zobacz wszystkie przepisy