Kruche

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Wodę wlej do szklanki, dodaj sól i mieszaj, aż sól się rozpuści. W rondelku roztop 75 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsyp do miski, następnie dodaj posoloną wodę, roztopione masło i...

Popękane ciasteczka czekoladowe

Masło rozpuść w małym garnuszku. Zdejmij z palnika i dodaj do niego połamaną czekoladę. Odstaw na 2 minuty, po czym wymieszaj, do połączenia obu składników i powstania jednolitej masy czekoladowej.

Marchewkowe ciasteczka z serkiem mascarpone

Masło utrzyj razem z cukrem na gładką, jednolitą masę. Następnie dodaj do niej jajko i wymieszaj przy użyciu miksera. W oddzielnym naczyniu połącz wszystkie suche składniki i dodaj je do masy...

Ciasto kruche z gruszkami

Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części w proporcji...

Ciasto ze śliwkami

Do miski wsyp mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj cukier i szczyptę soli. Wymieszaj składniki. Teraz dodaj margarynę, jajko i śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto...

Dyniowe ciasteczka z czekoladą

Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przekrój dynię i połóż na blasze. Pamiętając o tym, że dynia powinna znajdować się skórą do dołu. W ten sposób dynię piecz w piekarniku w temperaturze...

Blok czekoladowy

Do garnka wlej wodę i dodaj margarynę/masło i podgrzewaj tak długo, aż składniki się połączą. Następnie dodaj kakao i odstaw do wystygnięcia. Herbatniki pokrusz, a następnie połowę z nich wrzuć do miski...

Eklerki z kremem waniliowym

W garnku zagotuj wodę z masłem . Do wrzątku wsyp mąkę i cały czas mieszaj tak by ciasto się nie przypaliło. Gdy masa uzyska szklisty wygląd i dobrze odchodzi od ścianek naczynia, zdejmij je z palnika...

Tarta z malinami

Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy wcześniej pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder i jajko. Zagniatamy ręcznie ciasto i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika, a później przekładamy do lodówki..

Ciasteczka z czerwona porzeczką

W misie miksera umieszczamy masło, mąkę pszenną, cukier, jajko i ekstrakt z wanilii. Miksujemy, do otrzymania gładkiej masy ciasteczkowej. Płaską blachę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia...

Ciasteczka owsiane z orzechami

Rozgnieć banany do jednolitej masy wraz z miodem. Dodaj następnie pozostałe składniki, czyli orzechy, płatki owsiane oraz żurawinę i dokładnie wymieszaj. Za pomocą łyżeczki rozłóż masę na...

Ciastka owsiane bez pieczenia

W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko, masło oraz cukier trzcinowy. Cały czas mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Gdy to nastąpi, zmniejszamy ogień i gotujemy całą masę przez minutę....

Francuskie witrażyki z nadzieniem owocowym.

W dużej misce łączymy ze sobą: mąkę, wodę, sól i płynne masło. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy ją na podsypaną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy przez około 10 minut. Schładzamy wyrobione ciasto...

Kruche rozetki z konfiturą

Suche składniki przesiewamy i dokładnie łączymy ze sobą. Następnie dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Kiedy osiągniemy konsystencję kruszonki, do ciasta dodajemy połączony ze sobą jogurt i żółtka...

Makaroniki Orzechowe

Kilka orzechów włoskich zostawiamy do dekoracji, a resztę dokładnie mielimy jak najdrobniej. Białka ubijamy do uzyskania sztywnej piany. W trakcie ubijania dodajemy małymi porcjami cukier.

Wegański „sernik”

Kasze jaglaną dokładnie płuczemy kilka razy, aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Warto zrobić to naprzemiennie w zimnej i chłodnej wodzie. Gotujemy ją, zalewając puszką mleczka kokosowego oraz szklanką wody...

Szarlotka rustykalna

Łączymy ze sobą dokładnie przesiane, suche składniki, do których dodajemy schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Całość szybko, ale bardzo dokładnie siekamy nożem do uzyskania kruszonki, a...

Ciastka cynamonowe

W dużej misce łączymy ze sobą: mąkę, wodę, sól i płynne masło. Mieszamy całą masę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy ją na podsypana mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy przez około 10 minut...

Paluszki wiedźmy

Wszystkie składniki siekamy i zagniatamy. Z uzyskanego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę deserową w kąpieli wodnej....

Ciasteczka owsiane

W misce umieszczamy masło oraz cukier, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy jajko, płatki owsiane, mąkę, proszek i pokrojone na mniejsze kawałki bakalie. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy ....

Ciastka owsiane z żurawina i dynią

W jednej misce mieszamy ze sobą płatki owsiane, żurawinę, słonecznik i pestki dyni. W osobnym naczyniu umieszczamy  miód, mleko i jajka, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do suchych składników dodajemy...

Ciasto kruche z gruszkami

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, żółtka, masło, proszek do pieczenia oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Następnie smarujemy brytfankę masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części, większą...

Ciastka owsiane z żurawiną i dynią

Żurawinę rozdrobnij w blenderze lub posiekaj na drobno. Dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz mąkę. W drugiej misce utrzyj mikserem masło z cukrem...

Ciasto z musem czekoladowym

Ciasteczka kruszymy do otrzymania konsystencji piasku, dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy  3/4 ciasteczek i wyrównujemy (otrzymany spód powinien być sypki).

Tarta szpinakowa

Do miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto. Zagniatamy je i wkładamy na 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na maśle podsmażamy czosnek...

Mazurek wielkanocny

Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, następnie dodajemy przesianą mąkę i całość dokładnie mieszamy. Łączymy ciasto w kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki na godzinę...

Ciasto parzone/ptysiowe

Wodę z margaryną doprowadzamy do wrzenia, dodajemy szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę, zmniejszamy ogień i całość mieszamy mikserem. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od garnka...

Ciasteczka czekoladowe

Masło kroimy w kostkę i zostawiamy w misce w temperaturze pokojowej. Czekoladę łamiemy i dodatkowo kroimy ją na mniejsze części. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni...

Faworki (chruściki)

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i proszek do pieczenia, mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą masę. Pianę z jajek i cukru dodajemy do mąki, następnie wlewamy śmietanę...

Ciasteczka owsiane

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Do miski wsypujemy mielone migdały, mąkę oraz sodę oczyszczoną, całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe...

Ciastka domowe

W jednej misce umieść mąkę, żółtka, cukier puder, zimne masło oraz proszek do pieczenia. Całość zagnieć wszystko do jednolitej masy.

Kruche rogaliki orzechowe

Miękkie masło/margarynę włóż do miski i dodaj mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, aromat migdałowy i orzechy i żółtko...

Kruche z budyniem i borówkami

Gotowe opakowanie ciasta przesypujemy do miski i dodajemy zimne masło oraz jajko i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy ciasto na dwie nie równe części 2/3 i 1/3.

Tarta z malinami

Przygotuj formę na tartę (24 cm) i dokładnie wysmaruj ją masłem. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier i pokrojone w kostki masło i rozcieraj składniki palcami. Dodaj jajko i zagnieć ręką ciasto...

Kruche z jabłkami

Na stolnice silikonową wyspałam dwie mieszanki ciasta kruchego, zrobiłam dołek i wbiłam jaja i żółtka. Dodałam masło pokrojone oraz cukier i zagniotłam.Podzieliłam na dwie części...

Niezły młyn

Przygotowujemy kruchy talerzyk. Mieszankę Ciasto Kruche z Mąki Szymanowskiej łączymy z jajkiem i miękkim masłem, a następnie zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta...

Ptysie z truskawkami

W pierwszej kolejności należy mleko, masło, wodę i sól razem zagotować. Dodać mąkę i bardzo szybko i intensywnie zamieszać całość aby powstała jednolita masa. Całość gotować ale ...

Ciasto francuskie z łososiem

Rozwijamy płat ciasta francuskiego. Na płacie ciasta układamy wzdłuż cienko pokrojone plastry łososia oraz suszone pomidory pokrojone w paski, pozostawiając wokół ok. 2 cm brzeg

Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem

Rabarbar pokroić na kawałki o ok. 5 cm długości. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć olej z jajkami i esencją waniliową, wlać do mąki

Ciasteczka maślane

Masło, jaja, cukier, cukier waniliowy, sól zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę z proszkiem i łyżką oleju. Dodawać stopniowo 2-4 łyżki mleka. Wyrobić w misie rękami. Jeżeli ciasto klei się do ręki należy

Ciastka serowe z jabłkami

Ugnieść ciasto z mąki, twarogu i margaryny. Dodajemy trochę wody. Wstawić ciasto na 0,5-1 godzinę do lodówki. Jabłka obrać, pokroić w małe kawałeczki, posypać cynamonem, odstawić. Wziąć po kawałku ciasta, stolnicę...

Ciasteczka owsiane z bakaliami

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, miód, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz płatki owsiane i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać ziarna słonecznika, sezam..

Precle

Rozgrzać piekarnik do 250°C. Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody. Pomieszać pozostałe składniki, oprócz sody. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć do miski i odstawić...

Karpatka doskonała

Wlać 1 szklankę wody do garnka, dodać margarynę i całość zagotować. Następnie do gotującej się masy dodać mąkę, mieszać energicznie, gotując przez chwilę na małym ogniu do momentu powstania jednolitej masy. Ostudzić...

Kruche ciasto ze śliwkami

Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie wstawić je do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Śliwki przekroić na pół...

Kruche ciasteczka z czekoladą

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać je z mąką. Następnie dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schować do lodówki na 1 godzinę...

Sernik z truskawkami

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło roztopić na małym ogniu i lekko przestudzić. Herbatniki pokruszyć blenderem lub przy pomocy wałka na miałki piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać...

Szarlotka z jogurtową pianką

Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć...

Sernik z ananasem

Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę...

Kruchy spód pod sernik

Wymieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Dodać rozdrobnione masło, jajo i zagnieść. Nie ma potrzeby mrożenie ciasta. Rozwałkować, ułożyć w blasze i nakłuć widelcem...

Lekki sernik

Mąkę Szymanowską uniwersalną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski przełożyć margarynę, jajko, żółtko, cukier oraz mąkę z proszkiem. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Blaszkę do ...

Strudel Jabłkowy

Przesiać mąkę razem z solą i cukrem. Następnie wbić jajko, dodać masło oraz olej. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, ugnieść ciasto rękoma. Gotowe ciasto przykryte folią spożywczą odstawić...

Ciasto dyniowe

Do miski wsypać mąkę, a następnie dodać pokrojone masło, wgniatać masło w mąkę aż do połączenia się masła z mąką. Dodać 2 łyżki zimniej wody i jajko, wszystko razem ze sobą zagnieść...

Parówki w cieście francuskim

Usuń osłonki z parówek. Ciasto francuskie pokroić na 8 kawałków i każdy z nich posypać trochę serem i polać niedużą ilością ketchupu. Na tak przygotowane kawałki ułożyć pojedynczo parówki...

Zobacz wszystkie przepisy