Kruche

Ciasto francuskie ze szpinakiem

Wodę wlej do szklanki, dodaj sól i mieszaj, aż sól się rozpuści. W rondelku roztop 75 g masła na wolnym ogniu. Obydwie mąki wsyp do miski, następnie dodaj posoloną wodę, roztopione masło i...

Ciasto kruche z gruszkami

Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części w proporcji...

Kruche rozetki z konfiturą

Suche składniki przesiewamy i dokładnie łączymy ze sobą. Następnie dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Kiedy osiągniemy konsystencję kruszonki, do ciasta dodajemy połączony ze sobą jogurt i żółtka...

Szarlotka rustykalna

Łączymy ze sobą dokładnie przesiane, suche składniki, do których dodajemy schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Całość szybko, ale bardzo dokładnie siekamy nożem do uzyskania kruszonki, a...

Ciasto kruche z gruszkami

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, żółtka, masło, proszek do pieczenia oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Następnie smarujemy brytfankę masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części, większą...

Kruche rogaliki orzechowe

Miękkie masło/margarynę włóż do miski i dodaj mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, aromat migdałowy i orzechy i żółtko...

Kruche z budyniem i borówkami

Gotowe opakowanie ciasta przesypujemy do miski i dodajemy zimne masło oraz jajko i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy ciasto na dwie nie równe części 2/3 i 1/3.

Kruche z jabłkami

Na stolnice silikonową wyspałam dwie mieszanki ciasta kruchego, zrobiłam dołek i wbiłam jaja i żółtka. Dodałam masło pokrojone oraz cukier i zagniotłam.Podzieliłam na dwie części...

Kruche ciasto ze śliwkami

Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie wstawić je do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Śliwki przekroić na pół...

Kruche ciasteczka z czekoladą

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać je z mąką. Następnie dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schować do lodówki na 1 godzinę...

Zobacz wszystkie przepisy