Drożdżowe

Chleb z pesto

Do miski dodaj mąkę, mleko, miód, jajka i sól. Przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, wyrób elastyczne ciasto.

Donaty z czekoladowym nadzieniem

Mleko delikatnie podgrzej i dodaj do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszaj i...

Bułeczki z nadzieniem dyniowym

Mleko, masło i cukier na ciasto podgrzej razem w rondelku. Żółtka utrzyj i wymieszaj z dyniowym puree i wanilią, po czym całość dodaj do lekko schłodzonego mleka. Przesianą mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami i solą...

Ciasto drożdżowe

Do pojemnika wkruszamy drożdże następnie dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki letniego mleka. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Masło roztapiamy...

Błyskawiczne minipączki

Łączymy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, jaja oraz jogurt i dokładnie mieszamy. Odmierzamy porcje za pomocą łyżki lub łyżki do lodów i smażymy je na rumiano...

Strucla makowa

Przygotowujemy zaczyn na ciasto drożdżowe: łyżkę mąki, łyżkę cukru łączymy ze sobą w małym naczyniu. Dodajemy wszystkie pokruszone drożdże i dwie łyżki ciepłego mleka. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy...

Chleb dyniowy

Pokrój dynię w kostkę i wrzuć ją do osolonej wody (150 ml). Poczekaj aż się zagotuje a następnie zmniejsz ognień i odstaw na około 30 minut pod przykrywką. Po tym czasie zblenderuj ugotowaną dynię...

Makowiec

Na początku przygotuj rozczyn. Do kubka wrzuć rozkruszone drożdże i wymieszaj z 1/2 szklanki ciepłego mleka i 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut...

Utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszysty krem.

Drożdżowe ślimaki z jabłkiem

Masło topimy w rondelku, zestawiamy z kuchenki, dolewamy do niego mleko. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, drożdże, jajka, pastę waniliową, dolewamy mleko z masłem, zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby...

Bułeczki drożdżowe

Na początku przygotujemy rozczyn: do miski wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlewamy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany rozczyn zostawiamy...

Oponki

Żółtka ucieramy z cukrem. Do drożdży dodajemy jedną łyżeczkę cukru oraz odrobinę mleka i rozpuszczamy je. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Ciasto wyrabiamy.

Strucla z dżemem porzeczowym

W oddzielnej misce rozkrusz drożdże, dodaj cukier oraz mleko (letnie). Wymieszaj dokładnie i odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut. Do innej miski wsyp przesianą mąkę z cukrem pudrem i dodaj roztopione masło...

Ciasto drożdżowe z czekoladą

Na początku mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem oraz z dwoma łyżeczkami cukru. Odstawiamy rozczyn na 15 minut. Później do rozczynu dodajemy mąkę, roztopione masło, sól, cukier oraz żółtka i całość zagniatamy ...

Pączki z czekoladą

W misce wymieszaj 3 szklanki mąki, cukier, sól oraz drożdże i dodać masło. Dodaj ciepłe mleko, lekko rozbite jajka i zagnieć ciasto...

Pizzerinki

W misce wymieszać mąkę z cukrem i solą, a następnie dodać olej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (należy pamiętać, aby mleko nie było gorące). Rozpuszczone drożdże wlać do miski i wyrabiać...

Bułki z czosnkiem i pomidorami

Mąkę odmierzamy do miski (zabieramy 4 łyżki do osobnej miseczki ) dodajemy olej,sól i mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy zabrane wcześniej 4 łyżki mąki, kruszymy do niej drożdże, dajemy cukier i ciepłą wodę i mieszamy...

Pełnoziarnista pizza

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżka mąki pszennej i łyżką mąki żytniej. Dodajemy ok. 1/2 szklanki letniej wody, rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięta

Chałka

Wszystkie składniki wymieszać i połączyć, by utworzyły giętką masę. Miskę przykryć ścierką i pozwolić ciastu rosnąć przez 1-2 godziny - by podwoiło swoja objętość.

Paszteciki z farszem

Ubij mikserem lub trzepaczką jajka z mąką, mlekiem i wodą. Dodaj sól oraz olej i jeszcze chwilę miksuj. Patelnię rozgrzej i posmaruj odrobiną oleju. Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je...

Bułeczki z makiem

Mleko podgrzej do około 40 stopni, dodaj drożdże, łyżkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj. Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodaj pozostałą mąkę, cukier, połowę masła...

Bułeczki pszenne

W wodzie rozpuszczamy drożdże, sól i cukier dodajemy mąkę . Ciasto wygniatamy około 10-15 minut. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć kształt kuli nie klejącej się do dłoni. Odstawiamy na...

Chlebek bananowy

Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Dodaj cukier, jajko i ziarna wanilii. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj wszystkie ...

Drożdżówka z rabarbarem

Lekko podgrzać mleko, dodać rozdrobnione drożdże, mąkę i cukier. Wymieszać, aby nie było grudek i odstawić w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut. Przesiać mąkę pszenną ze szczyptą soli. Dodać cukier i masło z lodówki...

Ciasto drożdżowe

Cukier oraz rozkruszone drożdże wsypać do miski. Następnie dodać jajka, mleko i margarynę pokrojoną w plastry 0,5 cm. Wszystko wymieszać i odstawić na 4 -5 godzin. Po tym czasie wsypać mąkę, dodać aromat rumowy...

Chleb z owocami

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy miód, letnią wodę i szafran. Zostawiamy na 5 minut, a następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Formę wykładamy papierem do ...

Pieczywo pszenne

Obie mąki posolić i wymieszać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać trochę ciepłej wody wymieszanej z pół łyżeczki mąki. Jak drożdże wyrosną dodać do mąki. Dodawać do mąki po trochu ciepłej wody i wyrabiać..

Foccacia z pomidorami

Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Wymieszać z mąką, wodą, solą i oliwą. Wyrobić ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce i zostawić do czasu podwojenia objętości. Ciasto rozwałkować podsypując mąką...

Bułki do hamburgerów

W małym rondelku zagrzać mleko z wodą i masłem. W dużej misce wymieszać 1 i 3/4 szklanki Mąki Szymanowskiej z drożdżami, cukrem i solą. Dolać gorące mleko i wymieszać, a następnie dodać jajko i znów wymieszać...

Tradycyjne pączki

Do miski wlać lekkie ciepłe mleko, dodać następnie 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże oraz kilka łyżek mąki, a następnie wymieszać i przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na...

Bułki ze słonecznikiem

Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl wody ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do "ruszenia" drożdży. Po tym czasie do drożdży dodać...

Croissant

Rozkruszyć drożdże, zalać je wodą i dokładnie wymieszać. Roztopić 15 g masło. W misce wymieszać: przesianą mąkę, sól, mleko w proszku oraz cukier. Następnie dodać roztopione masło i drożdże...

Amerykańskie Donuty

Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodać następnie mleko jaja i olej. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej masy...

Domowe burgery

Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski. Wyrabiamy, pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1h. Po wyrośnięciu Ciasto dzielimy na 4 części...

Ciasto z jabłkami i budyniem

Masło utrzeć z cukrem i jajkami, do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Umyć, obrać i pokroić jabłka w plastry. 2/3 ciasta rozłożyć...

Drożdżówki z jabłkami

Rozrobić drożdże w 1/2 szklance mleka, łyżce cukru i łyżce mąki. Wymieszać i odstawić. Wymieszać cukier z jajem i dodać rozczyn, mleko oraz mąkę oraz letnie, roztopione masło...

Ciasto ze śliwkami

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Następnie do miski wsypać mąkę, dodać zrobiony rozczyn z drożdży i dodać kolejne składniki: mleko, cukier, żółtka i jajko. Zacząć wyrabiać ciasto, po chwili...

Bułeczki cynamonowo-orzechowe

W rozgrzanym mleku rozpuścić cukier, mąkę i drożdże. Następnie dodać roztopione i przestudzone wcześniej masło.Wszystko dokładnie ugnieść do osiągnięcia sprężystości. Przykryte ściereczką...

Zobacz wszystkie przepisy