Truskawkowy sernik na zimno

Składniki

SPÓD BISZKOPTOWY

  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki Szymanowskiej mąki tortowej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao

MASA SEROWA

  • 50 dag twarogu sernikowego (gotowy lub własnoręcznie mielony)
  • 18 dag jogurtu greckiego
  • 25 dag śmietany kremówki 30%
  • 25 dag cukru pudru
  • 2 dag żelatyny + 1/3 szklanki zimnej wody

MUS TRUSKAWKOWY

  • 45 dag truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 dag żelatyny + 4 łyżki zimnej wody
  • 300 ml śmietany kremówki 36%

GALATERKA

  • 200g truskawek
  • 150 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka cukru

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

SPÓD:

Prostokątną foremkę, wym. ok 21×25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj wszystkie składniki (powinny być one w temperaturze pokojowej). Obie mąki przesiej przez sito, wymieszaj i raz jeszcze dwukrotnie przesiej, następnie dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Kakao także przesiej przez sito i połącz z mąką.
 
Jajka krótko miksuj, dodaj do niego cukier, a następnie miksuj mikserem na wysokich obrotach przez ok. 12 minut, aż masa będzie puszysta. Dodaj w 3 turach obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Bardzo delikatnie wymieszaj łyżką tak, aby nie zniszczyć ubitej wczęśniej masy. Zbierz ciasto z samego dna miski i ponownie delikatnie przemieszaj.

Tak zrobione ciasto przełóż do przygotowanej foremki i wyrównaj delikatnie jego powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piecz 22 minuty. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Wyjmij biszkopt razem z papierem, następnie bardzo delikatnie zdejmij papier. Kiedy ciasto już ostygnie ponownie biszkopt przełóż na papier i przenieś go do foremki.

MASA SEROWA

Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Odstaw na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej ją na małym ogniu, w między czasie mieszaj, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Pamiętaj przy tym, żeby nie doprowadzić do wrzenia, ponieważ żelatyna podczas gotowania straci swoje właściwości żelujące. Zdejmij z ognia i przestudź.
 
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj do niej cukier puder i kontynuuj ubijanie. Następnie stopniowo dodawaj twaróg gotowy z wiaderka (lub wcześniej przynajmniej dwukrotnie zmielony) i zmiksuj mikserem na małych obrotach, ale nie za długo, tylko do połączenia się składników. Dodaj jogurt i znów krótko miksuj. Na koniec do przestudzonej żelatyny dodaj 1 łyżkę masy serowej, wymieszaj i zabieloną żelatynę powoli wlej do reszty masy serowej, zmiksuj mikserem na małych obrotach.

MUS TRUSKAWKOWY:

Do przygotowania musu truskawkowego użyj świeżych lub mrożonych owoców, pamiętając by w przypadku tych mrożonych, uprzednio je dobrze rozmrozić.  Truskawki wrzuć do garnka i gotuj przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij je z ognia i przetrzyj przez sito, to co zostanie na sicie – wyrzuć. Do powstałego płynu, dodaj sok z cytryny i 2 łyżki cukru pudru- wymieszaj i przestudź.

Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odczekaj ok. 10 minut, następnie podgrzej ją na małym ogniu do momentu kiedy się rozpuści. Do płynnej żelatyny dodaj 1 łyżkę musu truskawkowego i wymieszaj, a następnie wlej do reszty musu i dokładnie wymieszaj.

Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij (najlepiej w schłodzonej w zamrażarce misce), a następnie dodaj do niej resztę cukru pudru i dalej ubijaj, do momentu aż śmietana będzi8e gęsta i sztywna. Do tak przygotowanej śmietany, dodaj ostudzony mus truskawkowy i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Wyłóż na sernik, wyrównaj powierzchnię, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.

GALARETKA:  

Żelatynę wymieszaj z 2–3 łyżkami wody. Truskawki rozgnieć widelcem, tak żeby puściły sok lub je zmiksuj. Dodaj cukier i resztę wody. Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Do gorących truskawek dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Lekko schładzamy.

Schłodzoną galaretkę wylewamy na również schłodzony już sernik i odstawiamy do lodówki na minimum 2–3 godziny lub na noc.

SMACZNEGO!

Zobacz wszystkie przepisy