Racuchy

Składniki

  • 500 g mąki pszennej szymanowskiej luksusowej typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 – 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, zrobić wgłębienie gdzie wkruszyć drożdże, a następnie przysypać je cukrem oraz zalać  ½ szklanki mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min w ciepłe miejsce. Po 15 min dolać pozostałą część mleka, dodać jajko i wszystko wymieszać. Jeśli ciasto okaże się zbyt gęste można dodać odrobinę mleka, a jeśli zbyt rzadkie to mąki. Całość odstawić jeszcze na około 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie smażyć na rozgrzanym oleju, należy jednak uważaj gdyż racuchy lubią się przypalać. Można dla smaku posypać na górze cukrem pudrem.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii