Placki z serka wiejskiego

Składniki

  • 2 serki wiejskie
  • 6 łyżek mąki Szymanowskiej uniwersalnej
  • 3 jajka
  • 1 jabłko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Olej Polski do smażenia
  • ewentualnie cukier puder do posypania placków

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Jabłko obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Serki wiejskie przełożyć do miski. Dodać do nich starte jabłko, mąkę Szymanowską uniwersalną, jajka, sól, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać Olej Polski. Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu najlepiej posypane cukrem pudrem.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii