Pieczywo pszenne

Składniki

  • 4 szklanki Ekologicznej mąki pszennej typ 500
  • 2 szklanki Ekologicznej mąki żytniej typ 720
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • około 1/2 litra ciepłej przegotowanej wody

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Obie mąki posolić i wymieszać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać trochę ciepłej wody wymieszanej z pół łyżeczki mąki. Jak drożdże wyrosną dodać do mąki. Dodawać do mąki po trochu ciepłej wody i wyrabiać. Dodać olej i wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie przełożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem (nie musi być dokładnie). Odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie posypać mąką i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę (do 1 godziny i 10 minut) w temperaturze 200 stopni C.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii