Pieczone bakłażany z kaszą bulgur

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 150 g Kaszy bulgur BIO
  • 1 łyżka posiekanej kiszonej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • Szczypta płatków chili
  • Szczypta mielonego kuminu
  • Szczypta mielonych ziaren kolendry
  • Skórka z połowy cytryny
  • Sól
  • Mielony, czarny pieprz
  • 100 ml oliwy

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W pierwszej kolejności umyj i osusz bakłażany, a następnie przekrój je wzdłuż na połówki. Posyp je solą i odstaw do lodówki na 10-15 minut, gdy bakłażany puszczą sok, ponownie opłucz je i osusz, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym i ponacinaj miąższ na skos, uważając przy tym by nie naciąć skóry. Kiedy już to zrobisz, nasmaruj bakłażany oliwą. Tak przyrządzone warzywa wstaw do piekarnika i piecz je ok. 30 minut, do momentu aż bakłażany się zarumienią.

Kaszę Bulgur BIO gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Zmieszaj oliwę z przyprawami i ziołami, a następnie połącz z cytryną i posiekaną cebulką i dodaj do kaszy. Według własnego uznania dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Po wyjęciu bakłażanów z piekarnika dociśnij miąższ robiąc niewielkie wgłębienie na kaszę. Nałóż kaszę i ponownie wstaw warzywa do piekarnika na kilka minut by kasza się nagrzała. Po wyjęciu posyp pietruszką, skórką z cytryny i zmielonym pieprzem.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii