Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem

Składniki

  •  1 szklanka Mąki Szymanowskiej pełen przemiał typ 1850
  •  cukier – 3/4 szklanki + 2 łyżki
  •  migdały w płatkach – 3 łyżki
  •  rabarbar – 3 laski
  •  proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
  •  sól – duża szczypta
  •  esencja waniliowa – 1/2 łyżeczki
  •  olej – 1/2 szklanki
  •  jajko – 2 szt

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Rabarbar pokroić na kawałki o ok. 5 cm długości. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu połączyć olej z jajkami i esencją waniliową, wlać do mąki i wymieszać łyżką na gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć do foremki (małego korytka lub okrągłej o średnicy ok. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru, posypać 2 łyżkami cukru (może być brązowy) i migdałami. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii