Paluszki wiedźmy

Składniki

Ciastka:

  • 225 g masła, zimnego i posiekanego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki migdałów
  • 100 g czekolady deserowej

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Wszystkie składniki siekamy i zagniatamy. Z uzyskanego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie rozpuszczamy czekoladę deserową w kąpieli wodnej.

Wyciągamy ciasto z lodówki i formujemy paluszki. Musimy zwrócić uwagę, żeby uformowane ciastka były cienkie – w piekarniku urosną.
W dwóch punktach lekko ściskamy ciasto tak, żeby otrzymać kształt zbliżony do rzeczywistych palców. Koniec ciastka smarujemy odrobiną rozpuszczonej czekolady i w to miejsce wciskamy migdał.

Przed samym pieczeniem możemy schłodzić ciastka w lodówce – nie stracą wtedy swojego kształtu.

Ciastka układamy na blasze do pieczenia w odstępach 2 cm. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Zobacz wszystkie przepisy