Oponki

Składniki

  • 410 g Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 210 ml mleka
  • 30 g masła roztopionego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 żółtka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem. Do drożdży dodajemy jedną łyżeczkę cukru oraz odrobinę mleka i rozpuszczamy je. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Ciasto wyrabiamy. Kiedy będzie już wyrobione odkładamy je na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, formujemy kulki, w każdej robimy dziurkę. Olej rozgrzewamy do 180, oponki wrzucamy partiami i smażymy na złoty kolor.

 

Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy