Omleciki jogurtowe z owocowym musem

Omleciki jogurtowe z owocowym musem

Składniki

  • 2,5 łyzki Mąki Szymanowskiej pszennej
  • 25g mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 3 białka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (lub wcale)
  • 150ml jogurtu bałkańskiego
  • 1-2 łyżki masła do smażenia

Przygotowanie:

Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując w drugiej połowie miksowania cukier. Na najniższych obrotach miksera lub blendera połączyć z żółtkami, jogurtem, a następnie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanym tłuszczu na niedużym ogniu. Podczas odwracania na drugą stronę pomagać sobie szeroką łopatką. Danie najlepiej smakuje z musem owocowym, np. z jabłek, bananów, jagód lub borówek ugotowanych z odrobiną cukru.