Niezły młyn

Składniki

BAZA:

  • 1 opakowanie mieszanki Ciasto Kruche z Mąki Szymanowskiej POLSKIE MŁYNY
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 50 g sera z niebieska pleśnią
  • 50 g jogurtu greckiego
  • 1 garść rukoli
  • 80 g szynki dojrzewającej
  • 1/2 szklanki malin
  • 12 szklanki borówek
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • krem z octu balsamicznego

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Przygotowujemy kruchy talerzyk. Mieszankę Ciasto Kruche z Mąki Szymanowskiej łączymy z jajkiem i miękkim masłem, a następnie zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Masę dzielimy na dwie części, a następnie wkładamy do zamrażalnika na około 15 minut. Tortownicę o średnicy 20-24 cm (w zależności od Waszych preferencji, co do grubości spodu) wykładamy papierem do pieczenia, wyciągamy z zamrażalnika połowę ciasta i wylepiamy nim dno formy. Pozostałą część możecie wykorzystać od razu lub pozostawić w zamrażalniku. Kruchy talerzyk pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzanie góa-dół) przez około 25 minut.

Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami dressingu.

Ser z niebieską pleśnią wrzucamy do rozdrabniacza wraz z jogurtem greckim i blendujemy do uzyskania masy o jednolitej, gładkiej konsystencji. Masa powinna być dość gęsta.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.

Wystudzony, kruchy spód smarujemy serową masą. Rukolę łączymy z dressingiem, a następnie wykładamy ją naprzemiennie z borówkami, malinami i kawałkami szynki dojrzewającej na przygotowany talerzyk z serową masą. Całość polewamy gęstym sosem balsamicznym oraz posypujemy płatkami migdałowymi.

DODATKOWE UWAGI:

  • Jeżeli będziecie wykorzystywać drugą część kruchego ciasta w późniejszym terminie, możecie je od razu po wyjęciu zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie delikatnie przygnieść do dna tortownicy. Nie ma potrzeby rozmrażania ciasta przed użyciem.
  • Jeśli jesteście na diecie bezmięsnej, szynkę dojrzewającą możecie zastąpić na przykład grillowanym/pieczonym dorszem.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii