Naleśniki

Składniki

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub maślanki
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka Mąki Pszennej do naleśników
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • Szczypta soli i cukru waniliowego

DODATKI:

  • Według uznania
  • Owoce
  • Bita śmietana
  • Syrop klonowy
  • Orzechy

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Jajka wymieszaj z jogurtem i wodą, a następnie połącz z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj sól i cukier, powoli miksując dolewaj oleju. Miksuj do czasu uzyskania gładkiej konsystencji, wyglądem przypominającej gęstą śmietanę.

Rozgrzej patelnię. Pamiętaj by posmarować ją tłuszczem, by zapobiec przywieraniu ciasta do patelni. Nałóż łyżką ciasto na patelnię formując zgrabne placuszki. Gdy podrosną i na ich powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, przewróć je na drugą stronę. W międzyczasie możesz przygotować dodatki, których użyjesz do naleśników.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii