Naleśniki z farszem

Składniki

Naleśniki:

  • 300 g Mąki na naleśniki Polskie Młyny
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody
  • 2 jajka
  • Duża szczypta soli
  • Olej do smażenia

Farsz:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • Sól
  • Czosnek granulowany
  • Pieprz
  • Papryka słodka

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do miski z mąką wbijamy jajka. Wlewamy cienkim strumieniem mleko połączone z wodą, cały czas miksując. Staramy się dokładnie rozprowadzić wszystkie grudki. Powstałe ciasto naleśnikowe solimy i odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Rozprowadzamy je równomiernie. Po ścięciu się ciasta i przyzłoceniu się brzegów przewracamy naleśnik na drugą stronę. Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie lub bulionie. Po całkowitym ugotowaniu i wystudzeniu siekamy ją bardzo drobno. Do przygotowanego kurczaka dodajemy ketchup, ser, śmietanę i przyprawy i dokładnie mieszamy. W przypadku gotowania fileta w bulionie pamiętajmy by użyć nieco mniej soli. Farsz nakładamy na naleśniki, które zwijamy tak jak krokiety. Gotowe naleśniki grillujemy w specjalnym opiekaczu kub na patelni grillowej – około 2 minuty. Podajemy z sałatą i świeżymi pomidorami oraz ulubionym sosem.
Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii