Naleśniki ruskie

Składniki

Składniki na naleśniki:

  • 1,5 szklanki Mąki Szymanowskiej typ 480
  • 3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżka oleju

Składniki na farsz:

  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 szklanka białego sera
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 15 minut, po upływie tego czasu lekko wymieszać. Na patelni usmażyć kilkanaście cienkich naleśników. Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dobrze odparować i rozgnieć za pomocą praski. Ostudzić. W czasie, gdy ziemniaki będą stygły, zeszklić na maśle cebulę. Posolić i smażyć cebulę jeszcze chwilę, aż nabierze złotego koloru. Zestawić z ognia, ostudź. Zimne ziemniaki wymieszać z cebulą i białym serem (wcześniej zmielonymi, jeśli konsystencja nie jest gładka). Masę przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Na każdy naleśnik nałożyć 2-3 łyżki masy ziemniaczano-serowej. Placek złożyć na pół, docisnąć i wyrównać dłonią. Złożyć ponownie na pół. Naleśniki smażyć z obu stron na chrupiąco i rumiano na płytkim oleju.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii