Muffinki mandarynkowe

Składniki

  • 300g Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 150g cukru
  • 8g proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 ml płynu – mleka z sokiem z 4 mandarynek
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 80g konfitury z mandarynek lub pomarańczy
  • Skórka starta z 2 mandarynek

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

W osobnych naczyniach dokładnie mieszamy wszystkie składniki suche i mokre, a później łączymy je ze sobą. Wyłożoną papilotkami formę do muffinek wypełnimy ciastem do 2/3 wysokosci. Muffinki pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.

Opcjonalnie muffinki ozdabiamy lukrem mandarynkowym (1 łyżkę soku mandarynkowego łączymy z cukrem pudrem).

Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii