Knedle ze śliwkami

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • Niepełne 2 szklanki Mąki Szymanowskiej pszennej typ 480
  • 700 gram śliwek węgierek
  • 1 jajko
  • 4 łyżki masła
  • sól
  • cukier
  • 3 łyżki tartej bułki

 

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy bez obierania, następnie odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Dodajemy przesianą mąkę, jajo i sól. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta porcjami formujemy wałki o średnicy 3 cm i kroimy je na talarki o grubości 2-3 cm. Z każdego talarka formujemy krążek, na który nakładamy wydrylowaną śliwkę. Zlepiamy, nadając gotowym knedlom kształt kuli. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-5 minut. Po odcedzeniu przelewamy knedle gorącą wodą i podajemy polane tartą bułką smażoną na maśle i posypane cukrem. Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii