Keks

Składniki

  • 250 g mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 5 jajek
  • masło lub margaryna
  • 180 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka mleka
  • około 300 g bakalii – mieszanki

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Wymieszaj bakalie z 1-2 łyżkami mąki (jeżeli bakalie są dość duże, pokój je) i odstaw na bok.

Wymieszaj sodę z mlekiem.

Do miękkiej margaryny lub masła dodaj cukier i utrzyj na najwyższych obrotach na jasną masę. Dodaj następnie pojedynczo, wcześniej rozdzielone od białek żółtka i dokładnie wymieszaj.

Dodaj stopniowo mąkę do otrzymanej masy.

Ubij białka na sztywną pianę a następnie dodaj je do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając. Na końcu dodaj delikatnie rozpuszczoną w mleku sodę bakalie.

Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej keksówki (dł. 30 cm). Piecz w temperaturze 180°C przez 60 minut. Smacznego!

W połowie pieczenia można naciąć ciasto, aby zapobiec nierównomiernemu pękaniu.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii