Karpatka doskonała

Składniki

Ciasto: 

  • 12,5 dag margaryny
  • 1 szklanka  Mąki Szymanowskiej pszennej luksusowej typ 550
  • 5 jajek
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem: 

  • ½ litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki spirytusu

Inne:

  • cukier puder

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Wlać 1 szklankę wody do garnka, dodać margarynę i całość zagotować. Następnie do gotującej się masy dodać mąkę, mieszać energicznie, gotując przez chwilę na małym ogniu do momentu powstania jednolitej masy. Ostudzić. Dodać do granka jajka, proszek do pieczenia i delikatnie zmiksować mikserem. Powstałą masę podzielić na 2 części i upiec osobno 2 placki. Wysmarowanej tłuszczem prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 25×36 cm i wyłożyć ciasto. Wstawić ciasto do mocno nagrzanego piekarnika o temperaturze do 270 °C. Gdy ciasto już urośnie (ok. 10 minut) należy otworzyć drzwiczki piekarnika i obniżyć temperaturę do ok. 200 °C. Po 3 minutach zamknąć ponownie piekarnik. Piec do uzyskania przez ciasto złotego koloru (12 minut). Zagotować 1,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz cukier. Wlać miksturę do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć , żeby uzyskała konsystencję puszystej masy. Dodawać porcjami budyń, cały czas ucierając margarynę. Na koniec dodać spirytus. Gotowym kremem przełożyć ostudzone placki. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii