Karpatka doskonała

Składniki

Ciasto: 

  • 12,5 dag margaryny
  • 1 szklanka  Mąki Szymanowskiej pszennej luksusowej typ 550
  • 5 jajek
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem: 

  • ½ litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżki spirytusu

Inne:

  • cukier puder

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Wlać 1 szklankę wody do garnka, dodać margarynę i całość zagotować. Następnie do gotującej się masy dodać mąkę, mieszać energicznie, gotując przez chwilę na małym ogniu do momentu powstania jednolitej masy. Ostudzić. Dodać do granka jajka, proszek do pieczenia i delikatnie zmiksować mikserem. Powstałą masę podzielić na 2 części i upiec osobno 2 placki. Wysmarowanej tłuszczem prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 25×36 cm i wyłożyć ciasto. Wstawić ciasto do mocno nagrzanego piekarnika o temperaturze do 270 °C. Gdy ciasto już urośnie (ok. 10 minut) należy otworzyć drzwiczki piekarnika i obniżyć temperaturę do ok. 200 °C. Po 3 minutach zamknąć ponownie piekarnik. Piec do uzyskania przez ciasto złotego koloru (12 minut). Zagotować 1,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz cukier. Wlać miksturę do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć , żeby uzyskała konsystencję puszystej masy. Dodawać porcjami budyń, cały czas ucierając margarynę. Na koniec dodać spirytus. Gotowym kremem przełożyć ostudzone placki. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Zobacz wszystkie przepisy