Dyniowe Muffinki

Składniki

  • 400 g Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 500g puree z dyni
  • 130 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do przyrządzenia babeczek potrzebujesz także papilotek do babeczek i opcjonalnie dużej formy na muffiny.

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przekrój dynię i połóż na blasze. Pamiętając o tym, że dynia powinna znajdować się skórą do dołu. W ten sposób dynię piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę lub do czasu, gdy zauważysz że dynia w środku zrobiła się już miękka. Następnie usuń pestki i łyżką wydłub miąższ z dyni, a następnie miksuj go do uzyskania konsystencji puree.

Zanim przystąpisz do pracy pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Puree z dyni zmieszaj z masłem i cukrem, następnie lekko podgrzej do roztopienia masła i wymieszaj. Masę pozostaw do wystygnięcia.

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia wsyp do miski. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do miski z mąką i proszkiem. Do tej samej miski dodaj także przestudzoną masę dyniową. Miksuj do połączenia się składników. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Pianę dodaj do ciasta i lekko mieszaj łyżką lub szpatułą do momentu połączenia się składników.

Wlej ciasto do papilotek.

Babeczki piecz w pikarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii