Dyniowe ciasteczka z czekoladą

Składniki

SUCHE:

  • 1,5 szklanki Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli morskiej

MOKRE:

  • ¾ szklanki puree z dyni
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ drobno posiekanej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru lub innej substancji słodzącej (np. miód, ksylitol)

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

PUREE Z DYNI

Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przekrój dynię i połóż na blasze. Pamiętając o tym, że dynia powinna znajdować się skórą do dołu. W ten sposób dynię piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około godzinę lub do czasu, gdy zauważysz że dynia w środku zrobiła się już miękka. Następnie usuń pestki i łyżką wydłub miąższ z dyni, a następnie miksuj go do uzyskania konsystencji puree.

Przygotuj dwie miski.

W jednej wymieszaj składniki suche. Natomiast w drugiej połącz składniki mokre (puree dodaj na samym końcu), a następnie ponownie wszystko wymieszaj.

Na koniec połącz składniki suche z tymi mokrymi. Wymieszaj wszystko używając szpatuły cukierniczej lub drewnianej łyżki. Mieszaj krótko. Jak tylko składniki się połączą, dodaj czekoladę i delikatnie wmieszaj ją w ciasto.

Przy pomocy łyżki nakładaj ciasto na blachę wyłożoną paaapierem do pieczenia. Kiedy całe ciasto będzie wyłożone, wsuń blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 12-14 minut.

Ciastka najlepiej smakują na ciepło i idealnie sprawdzają się podczas jesiennej aury.

Zobacz wszystkie przepisy