Ciasto z jabłkami i budyniem

Składniki

  • 50 dag mąki Szymanowskiej uniwersalnej typ 480,
  • kostka masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 3 jaja,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 1 litr mleka,
  • 3-4 duże jabłka,
  • cynamon.

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem i jajkami, do utartej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Umyć, obrać i pokroić jabłka w plastry. 2/3 ciasta rozłożyć na blachę, na to poukładać pokrojone jabłka, najlepiej utworzyć z jabłek szczelną warstwę. Posypać je cynamonem. Ugotować budyń wg wskazówek na opakowaniu i wylać go na rozłożoną warstwę jabłek. Na budyń kładziemy pozostałą część ciasta i rozkładamy je równomiernie. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 min.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii