Ciasto kruche z gruszkami

Składniki

CIASTO:

  • 2 szklanki Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

NADZIENIE

  • 1,5 kg gruszek
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Ciasto:

Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć ciasto. Ciasto podziel na dwie części w proporcji 2:3, każdą z części zawiń osobno w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 min.
Po tym czasie wyciągnij większą część ciasta, rozwałkuj ją i wylep nim, wyłożoną papierem do pieczenia formę (średnica około 24-25 cm). Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 15-20 min. Wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Nadzienie:
Owoce obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój je w drobną kostkę. Wrzuć do garnka i dodaj sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, przez około 5-10 min., aż gruszki zmiękną, ale nadal będą w całości.
W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną, a następnie powoli wlej ją do gruszek, cały czas mieszając. Trzymaj na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje, cały czas delikatnie mieszaj. Gotową masę gruszkową wyłóż na podpieczony spód.

Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim wierzch ciasta. Ciasto piecz w temp. 180 stopni przez 25- 30 min. Ciasto pozostaw do wystudzenia.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii