Ciasto kawowo – czekoladowe

Składniki

  • 1,5 szklanki Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 160 g masła
  • szczypta soli
  • olejek waniliowy

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Połamaną czekoladę z masłem, roztop w kąpieli wodnej po czym odstawić do wystudzenia. W misce rozbij jajka i utrzyj je mikserem z dodawanym stopniowo cukrem. Na końcu dodaj rozpuszczoną w małej ilości wody kawę z odrobiną olejku waniliowego. Następnie dodaj wcześniej połączone składniki suche: mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Na końcu dodaj masę czekoladową.

Do wcześniej przygotowanej formy (20×30) wlej ciasto i wstaw do piekarnika na 25-30 minut na 180 st.

Smacznego!

 

Zobacz wszystkie przepisy