Ciasto cappuccino

Składniki

CIASTO:

  • 170 g mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 100 g cukru
  • 150 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 ml jogurtu naturalnego

PONCZ:

  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml likieru kawowego
  • łyżka cukru

MASA CAPPUCCINO:

  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 10 g żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60 g kawy cappuccino
  • serek mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Rozpuść margarynę i poczekaj aż ostygnie. Wymieszaj ją z jogurtem i rozbitymi jajkami. Wymieszaj mąkę z kakao, sodą oraz cukrem. Przelej płynne składniki do sypkich i dokładnie wymieszaj mikserem.  Przelej ciasto do formy o wymiarze 20 x 20 cm i wstaw do piekarnika na 25 min. na 180 stopni. Gdy ostygnie, przekrój je na pół.

Rozpuść w szklance gorącej  wody kawę i wymieszaj ją z cukrem i likierem.

Żelatynę zalej 1/4 szklanki zimnej wody, a gdy napęcznieje, rozpuść ją w kąpieli wodnej i poczekaj aż ostygnie. Śmietankę ubij na sztywno dodając cukier puder. Serek mascarpone zmiksuj z cappuccino, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.

Weź jedną część biszkoptu, pokrop ją ponczem i połóż połowę masy cappuccino. Podobnie zrób z drugą częścią. Na wierzch możesz położyć startą czekoladę, aby udekorować ciasto.

Włóż do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy