Bułeczki pszenne

Składniki

  • 2,5 szklanki Mąki Szymanowskiej pszennej typ 450
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 gram drożdży z kostki

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

W wodzie rozpuszczamy drożdże, sól i cukier dodajemy mąkę . Ciasto wygniatamy około 10-15 minut. Po wyrobieniu ciasto powinno mieć kształt kuli nie klejącej się do dłoni. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części ,formujemy bułeczki i układamy na wysypanej mąką blasze. Odstawiamy na 20 minut. Do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy blachę na 15-18 minut. Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii