Bułeczki z makiem

Składniki

  • 2,5 szklanki Mąki Szymanowskiej typ 500 lub 550
  • 1 szklanka mleka
  • 200 gram cukru
  • 250 gram masła
  • 300 gram masy makowej
  • 20 gram cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 25 gram drożdży
  • sól

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Mleko podgrzej do około 40 stopni, dodaj drożdże, łyżkę cukru, połowę mąki, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszaj. Kiedy ciasto zacznie rosnąć dodaj pozostałą mąkę, cukier, połowę masła i wyrób ciasto na elastyczna masę. Odstaw do wyrośnięcia. Masę makową wymieszaj z pozostałym masłem i cukrem wanilinowym. Z ciasta odrywaj porcje po około 100 g. Każdą porcję ciasta wyrób na okrągły placek, na środku połóż łyżkę farszu, uformuj kulę i lekko ją spłaszcz ręką od góry. Bułeczki odstaw na 30 minut do wyrośnięcia, następnie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem, posyp cukrem i piecz 20-25 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii