Babeczki z jagodami

Składniki

  • 125 g masła
  • 125g miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 1 1/4 szkl. Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1-1.5 szkl borówek lub jagód
  • Papierowe papilotki do ciasta

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do ok. 160 stopni. Masło połącz z cukrem i cukrem waniliowym i utrzyj używając do tego miksera, do momentu aż uzyskasz puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i ubijaj kilka minut. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując jednocześnie dolewaj powoli mleko.

Do formy muffinkowej włoż papierowe papilotki. Każdą z nich wypełnij do ok. 3/4 wysokości ciastem. Powinno wystarczyć go na 12 muffinek. Do każdej z muffinek powciskaj borówki lub jagody (ilośc owoców zależy od preferencji). Następnie wstaw do pieca i piecz ok. 15min.

Wedle uznania gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii