Babeczki orzechowe z czekoladą

Składniki

  • 1 szklanka mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 125 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do
  • 2 jajek
  • około 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • około 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g czekolady (mlecznej)
  • 1-2 opakowania polewy czekoladowej

 

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Utrzyj dokładnie masło z cukrem. Dodaj następnie jajka, a po wymieszaniu, pozostałe składniki suche: przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, ekstrakt z wanilii, posiekane orzechy laskowe. Teraz wszystko należy wymieszać za pomocą szpatułki, aż do całkowitego połączenia składników. Na końcu dodaj posiekaną czekoladę.

Ustaw na blasze foremki na babeczki i wlej do nich ciasto do 3/4 wysokości.

Piecz przez około 25 minut w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu odstaw babeczki do wystudzenia a następnie polej je czekoladą i ozdób według uznania np. całymi orzechami laskowymi.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii