Babeczki leśny mech

Składniki

  • 225g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 125g cukru
  • 2 jajka
  • 100g oleju rzepakowego Olej Polski
  • 130g Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pistacje (do dekoracji)

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Rozmrażamy szpinak i odciskamy wodę, która pozostała po rozmrożeniu. W osobnej misce ubijamy na puszystą i białą masę jaja i cukier. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo olej oraz przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto łączymy z odciśniętym szpinakiem i mieszamy całość delikatnie. Do przygotowanych wcześniej foremek na muffinki, wkładamy ciasto szpinakowe do połowy wysokości foremki.  Babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Studzimy babeczki na kratce cukierniczej. Czubki babeczek odkrawamy tak, aby uzyskać płaską, równą powierzchnię. Ciasto z wierzchołków kruszymy. Babeczki dekorujemy pokruszonym ciastem i pokrojonymi pistacjami. Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy