Amerykańskie naleśniki

Składniki

  • 1 szklanka Mąki Szymanowskiej typ 480
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki masła (stopić)
  • olej lub masło do smażenia

 

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Mąkę przesiać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jajko i stopione masło, dobrze zmiksować, aby ciasto było gładkie. Na patelni rozgrzać masło lub olej i wlewać ciasto chochelką (naleśniki muszą być dość grube). Smażyć, aż na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, odwrócić i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty, aż będą rumiane. Podawać gorące, z ulubionymi dodatkami.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii