Ciasteczka czekoladowe

Składniki

  • 100 g masła
  • 300 g czekolady
  • 1 szklanka Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 0,75 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 140 g cukru
  • 1 jajko
  •  60 ml mleka

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Masło kroimy w kostkę i zostawiamy w misce w temperaturze pokojowej. Czekoladę łamiemy i dodatkowo kroimy ją na mniejsze części.  W między czasie nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy sól i kakao, dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy masło z dodatkiem cukru, dodajemy kolejno: jajko, sypkie składniki, mleko.
Na koniec dodajemy posiekana czekoladę, masę mieszamy delikatnie łyżką.

Formujemy ciasteczka i układamy je na uprzednio przygotowanej blaszce. Musimy pamiętać o zachowaniu kilkucentymetrowych odstępów między ciasteczkami, aby podczas pieczenia się nie skleiły.

Ciasteczka pieczemy przez około 13-14 minut.

 

Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii