Pancakes

Pita po grecku

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłej wody i odstawiamy na 5 min. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne...

Dietetyczna tortilla

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i dolewać wodę (najlepiej gorącą) jednocześnie ugniatając ciasto. Pod koniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką...

Omleciki jogurtowe z owocowym musem

Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując w drugiej połowie miksowania cukier. Na najniższych obrotach miksera lub blendera połączyć z żółtkami, jogurtem, a następnie delikatnie...

Naleśniki ruskie

Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 15 minut, po upływie tego czasu lekko wymieszać. Na patelni usmażyć kilkanaście cienkich naleśników. Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować...

Naleśniki pełnoziarniste

Zbić jajka i delikatnie mieszać. W trakcie mieszania wlać mleko oraz roztopione masło. Dodać mąkę i sól. Użyć folii spożywczej, aby przykryć ciasto. Pozostaw ciasto w zimnym miejscu na około 1 godzinę. Rozsmarować olej...

Amerykańskie naleśniki

Mąkę przesiać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jajko i stopione masło, dobrze zmiksować, aby ciasto było gładkie. Na patelni rozgrzać masło lub olej i wlewać ciasto chochelką (naleśniki muszą być dość...

Quiche szpinakowy z łososiem

Do przygotowania ciasta należy dokładnie wymieszać suche składniki. Następnie dodać masło i posiekać je w mące do uzyskania konsystencji przypominającej nieco kruszonkę. Dodać żółtka oraz wodę i szybko zagnieść...

Pulchne racuszki z jabłkami

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Pozostałe składniki zmiksować w dużej misce, na koniec dodać jabłka i wymieszać całość. Smażyć na złoto na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju. Podawać posypane cukrem...

Tortilla

Do mąki z solą dodać gorącą wodę (nie mysi być to wrzątek), olej. Wszystkie składniki mieszać łyżką, a następnie ugnieść rękoma przez około 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i...

Tradycyjne gofry

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do otrzymania jednolitej masy i odstawić na chwilę. Wlać do rozgrzanej gofrownicy odpowiednią porcję masy. Piec do uzyskania złocistego koloru...

Naleśniki z owocami

Do jednej miski dodać mleko, jaja, wodę i sól. Zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Dodatkowo można dodać masło lub olej roślinny. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, aż do uzyskania...

Omlet

Białko ubić z solą na sztywną pianę. Stopniowo ubijać dodając po jednym żółtku . Następnie dodać po jednej łyżce przesianej Mąki Szymanowskiej. Wymieszać delikatnie...

Placki z serka wiejskiego

Jabłko obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Serki wiejskie przełożyć do miski. Dodać do nich starte jabłko, mąkę Szymanowską uniwersalną, jajka, sól, cukier...

Racuchy

Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, zrobić wgłębienie gdzie wkruszyć drożdże, a następnie przysypać je cukrem oraz zalać ½ szklanki mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na około 15 min...

Zobacz wszystkie przepisy