Dumplings

Kluski a’la kopytka

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy. Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy do ...

Pieczone pierogi ze szpinakiem

Do przygotowania farszu cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeśli używamy świeżego szpinaku to myjemy go i szatkujemy na drobno. Mrożonego możemy użyć od razu. Nastawić olej na patelni i podsmażyć cebulę...

Knedle ze śliwkami

Ziemniaki myjemy i gotujemy bez obierania, następnie odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Dodajemy przesianą mąkę, jajo i sól. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto...

Domowy makaron

Na stolnicę przesiać mąkę. Zrobić w niej zagłębienie, wlać jajka i żółtka, dodać sól i zagnieść ciasto. Twarde ciasto uformować w kulę. Tak przygotowane ciasto przykryć miską i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podzielić...

Pierogi z kapustą i grzybami

Do przygotowania farszu gotować suszone grzyby w niewielkiej ilości wody, aż zmiękną (ok. 1 szklanka wody). Odcedzić, zachowując wodę i posiekać drobno. Cebulę zeszklić na oliwie. Kapustę odcisnąć, jeśli jest zbyt kwaśna to...

Ciasto na pierogi

Mąkę przesiać do miski i dodać soli. Do zagotowanej wody włożyć masło i roztopić. Kolejno, stopniowo wlewać je do mąki jednocześnie mieszając. Dodać jajko i dokładnie wymieszać...

Zobacz wszystkie przepisy